Ursäkta, var är Venus?

Planetarie-expeditionen skulle under dagen besöka de inre planeterna utom Mars. Resan avlöpte väl och expeditionen anlöpte Jorden och dess satellit Månen vid 10 på morgonen lokal tid den 6:e januari 2013 (JD 2456298.888889).

SSS Månen, Naturhistoriska riksmuseet

SSS Månen, Naturhistoriska riksmuseet

SSS Jorden, Naturhistoriska riksmuseet

SSS Jorden, Naturhistoriska riksmuseet

Efter anständigt beskådande av sceneriet och beundrande av den sköna naturen fortsatte turen inåt mot centralstjärnan ”Solen”. Nästa planerade uppehåll var Venus men väl på plats på Venustorget visade sig Venus ingenstans vara att finna. Möjligen hade den intergalaktiska förbifarten som höll på att byggas i området något med saken att göra men möjligen hade Venus dukat under i kampen med sin spegelbild på Observatoriet.

SSS Venustorget, Kungliga tekniska högskolan

SSS Venustorget, Kungliga tekniska högskolan

Med denna fadäs i bagaget fortsatte expeditionen med obruten vilja mot Merkurius, den innersta av solsystemets planeter. Denna återfanns vi de beräknade koordinaterna utanför entrén till Stockholms stadsmuseum. Vacker, nätt och med ena sidan lite varmare än den andra, även på vinterhalvåret uthärdar den på sin plats de naturliga elementens påfrestningar.

SSS Merkurius, Stockholms stadsmuseum

SSS Merkurius, Stockholms stadsmuseum

Med Merkurius passerad återstod bara själva Solen som tronade in ståtligt majestät vid Skanstull, söder om Söder. Med sina 71m i diameter är den sannerligen kolossen i solsystemet.

Solen - Ericsson Globe

Solen – Ericsson Globe

Med solen besökt återgick Expeditionen till hemmahamn.

Kommentera